Moja ćirilica, časopis za kulturu

ЧАСОПИС МОЖЕТЕ

ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ.

Часопис за културу и уметност «МОЈА ЋИРИЛИЦА»    

бави се темама из  области историје уметности, књижевности, музике, историје, ликовне уметности, филма… У овим, за нашу културу суморним временима, желимо да вам представимо људе чије стваралаштво покреће истинска љубав према уметности, култури и традицији и који у својим областима деловања негују њихове праве вредности. Издавање оваквог часописа је својеврсна борба за лепше сутра, како  нашег, тако  и будућих генерација.

И поред песимистичког, али отрежњујућег и реалног погледа на стварност која нас окружује, а коју нам драматично описује господин Драгомир Ацовић у уводној беседи под називом «Слово о нади»,  слажемо  се са њим да је нада више од покретачке енергије, да она у овом случају значи живот – духовни живот – без којег је празнина превелика да бисмо у њој опстали.

Зато вас првим текстом «Кратка историја писма» Зорана Костића подсећамо да је прошло, безмало, 3500 година од како су Феничани почели да употребљавају фонетски алфабет и десет векова од када је ћирилица утемељена на нашим просторима. О развоју градитељства средњовековне српске архитектуре и живописа пише професор Богословског факултета протођакон Прибислав Симић. Упознајемо вас са ликовним стваралаштвом уметника из Србије, Русије и Македоније, представљамо вам песнике и писце, историчаре и летописце. О дешавањима у савременој руској кинематографији пише наша стална сарадница руска редитељка Ксенија Голуб.

Са искреном жељом да ћете у нашем часопису пронаћи мисао-водиљу за дан испуњен духовном пуноћом и оптимизмом, у име свих који су допринели да часопис «МОЈА ЋИРИЛИЦА» заживи,

 Олгица Стефановић,

главни и одговорни уредник